A tökmagolaj története és készítése

A tökmagolaj története és készítése

Látogassunk el az őrségi Batha-portára, ahol megismerkedhetünk a tökmagolaj történetével, készítésével és még haza is vihetünk egy darabot ebből az egyedülálló örökségből!

Üde zöld erdők, mesebeli tarka rétek, aprócska patakok fogadják az Őrségbe látogatókat. Azonban nem szabad megfeledkeznünk az őrségi finom olajakról sem, melyek közül talán a legismertebb a tökmagolaj, melyet az „őrség aranyaként” is szokás emlegetni. Ebben a cikkben közelebből megismerkedhetnek a tökmagolaj készítés történetével és menetével. Mindezt úgy, hogy ellátogatunk a Szalafőn található Batha-portára, ahol prémium minőségű, kistermelői olajak előállításával is foglalkoznak.

A tökmagolajat egyes kutatások szerint már a XIV. századtól kezdve állították elő a lopótökből. Nagyobb mennyiségben csak a XVI. századtól kezdve állt rendelkezésre az „újvilági tök” elterjedésével. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlra volt jellemző a szántóföldi, újvilági tök termesztése és sajtolása. A következő században nagyobb nyilvánosságot kapott a tökmagolaj, köszönhetően a keresztény vallás egyre nagyobb térnyerésének, mivel a böjti napokban a húsmentes ételek elkészítése minden hívő számára létfontosságú lett. 

Először főként egy-egy „sajtoló” mester állított elő olajat, később nagyobb üzemek szakosodtak erre. Napjainkban viszont újra a kistermelőkhöz tért vissza ez a szaktudás, sajtoló üzemmel már csak elvétve találkozhatunk.

Az olajkészítés (olajütés) a malmokban szokott történni, amelyek rendszerint fel voltak szerelve erre szolgáló külön berendezéssel. Szalafő lakossága azonban nem malomba, hanem Jakosa Antal „olajsajtolu”-jába hordta a tökmagot olajütés céljából.

A szárított tökmagot — a családonként rendelkezésre álló egész mennyiség kiköpesztése után — egyszerre vitték a sajtolóba, többnyire vállra vetett zsákban. Ugyanekkor az olaj számára — a várható mennyiség szerint — egy vagy több olajos kannát, esetleg üveget is vittek magukkal.

Az elkészítésnek négy fázisa volt, melyek a következők: darálás vagy őrlés, gyúrás, pirítás és sajtolás.

A tökmagolaj felhasználása nagyon sokrétű, hiszen salátákhoz, süteményekhez, egyéb étkekhez, mint pl. a palacsinta, málé, pogácsa is használták ízesítésre. Érdekes ízének, aromájának és illatának köszönhetően közkedvelt vendége volt az ünnepi és a hétköznapi étkezéseknek egyaránt. A 2016-os év ország tortája, az Őrség Zöld Aranya úgyszintén tartalmaz tökmagolajat.

A fent leírt folyamatok, felhasználási formák 1940-re datálódnak, azaz Szalafőn, több, mint 70 éves múltra tekint vissza a tökmagolaj készítés, mely a mai napig a hagyományos, eredeti eljárás és mértékegységek szerint megy végbe az őrségi Szalafőn található Batha-portán.

Céljuk, hogy a tökmajolaj készítés mesterségét továbbörökítsék a jövő generációi számára. Emellett a porta tulajdonosai az Őrségi Magolaj Webáruház megálmodói is, akik kistermelői, prémium minőségű, hagyományosan- és hidegen sajtolt olajakat kínálnak és tesznek elérhetővé azok számára is, akik otthonuk kényelméből rendelnének. Kínálatukban a tökmagolajon kívül található mákolaj, lenmagolaj, dióolaj, máriatövismag olaj, sárgabarackmag olaj és további különleges olajak.

Azok számára, akik érdeklődnek a hagyományos tökmagolaj készítés iránt, remek lehetőségeket kínál a Batha-porta. Az olajpréselést nemcsak nézhetik, de részt is vehetnek benne az ide látogató vendégek. A közös erővel kisajtolt olajat illetve a többi termékeiket is kemencében sült friss, ropogós kenyérrel meg is kóstolhatják. A bátrabbak kupicából nyakolajat is kóstolhatnak. Az együttesen kipréselt olajat és annak pogácsáját a vendégek részére kérésre palackba töltik, így hazavihető a jól elvégzett munka gyümölcse.

A tökmagolaj előállítása több évszázados hagyomány. Hazánkban az Őrség egy remek helyszínt biztosít arra, hogy az érdeklődők közelebbről megismerkedhessenek e mesterség rejtelmeivel. A Batha-porta nemcsak a tökmagolaj hagyományos készítésének mesterségét őrzi, hanem egy különleges élményt is nyújt minden látogatónak. Az ide látogatók nemcsak szemtanúi lehetnek nagyszüleink hagyományainak, hanem aktív résztvevőként maguk is kipróbálhatják a sajtolás folyamatát, és élvezhetik a frissen készült olaj zamatát.


Látogasson el az Őrségbe, és fedezze a hagyományos tökmagolaj készítés titkait, és vigyen haza egy darabot ebből az egyedülálló örökségből!

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu