A kistermelők: kulcs a fenntartható és minőségi termékek vásárlásához

A kistermelők: kulcs a fenntartható és minőségi termékek vásárlásához

A hazai gazdaság egyik fontos szereplői a kistermelők, mivel nem csak az élelmiszerellátáshoz járulnak hozzá, hanem a vidéki létforma fenntartásához is. Szomorú tény viszont, hogy mind a magyar kistermelők száma, mind a konyhakertet művelők száma csökkenő tendenciát mutat, így fontos, hogy vásárlóként támogassuk a helyi kitermelőket. 

De mit is csinálnak a kistermelők, és milyen előnyei vannak a termékeiknek?

A kistermelők a megtermelt alapanyagok feldolgozásával rendszerint kisebb mennyiségben, de nagyobb hozzáadott értékű, magasabb árú termékeket készítenek, többnyire hagyományos módszerekkel, és ezek nagy részét közvetlen értékesítéssel adják el. Így az előállított termékek minősége és fenntarthatósága is kedvezőbb, mint az ipari mértékben gyártott termékeké. Nem elhanyagolható szempont élelmiszer esetén, hogy gyakran a termékek ízvilága az, amiben egy kistermelői termék többet tud nyújtani az ipari élelmiszernél. A kézműves termékeknél, mint például kozmetikumok, kerámiák, textiltermékek sokszor a termékek egyedisége miatt esik a vásárlók választása ezekre.

Minek köszönhető a csökkenő tendencia?

Az elmúlt évek magas inflációja miatt megfigyelhető lett, hogy a vásárlók inkább a kedvezőbb árú, jobb ár-érték arányú termékeket választják. Illetve az is, hogy egyre nagyobb jelentősége van az akcióknak, hiszen sok vásárló tudatosan figyeli, hogy egyes termékeket mikor éri meg jobban beszerezni. Ez a fajta „lefelé vásárlás” a romló anyagi helyzet miatt nem volt kedvező hatással a kistermelők eladásaira, hiszen az általuk értékesített termékek prémium minőségűek, és jellemzően magasabb árkategóriájúak.

Mik a termelői piacok és a kosárközösségek?

Ugyan a fizetőképes kereslet csökkent az utóbbi időben, örvendetes tény, hogy egyre több termelői piac és kosárközösség jött létre, melyek bővítették a kistermelők eladási platformjait.

A termelői piacok a kistermelők számára teremtenek lehetőséget arra, hogy az általuk megtermelt árut a gazdaságukhoz legközelebb tudják értékesíteni. Ez annyit jelent, hogy egy helyi termelői piacon csak olyan kistermelők értékesíthetnek, akiknek a gazdasága a piac vármegyéjében vagy a piac 40 km-es körzetében található. Ez alól egyedül Budapest jelent kivételt, ahol az ország bármely részéről érkező kistermelők értékesíthetnek. Ez előny a vásárlók számára is, mivel így biztonságos és helyi élelmiszerhez tudnak jutni, sőt akár jobban megismerhetik a kistermelőket, és rendszeresen felkereshetik őket. A helyi gazdaságok számára is abszolút előnyösek a termelői piacok hiszen a pénz helyben tartásával a helyi termék fogyasztás által megerősödnek azok. 

A kosárközösségek (vagy bevásárló közösségek) olyan önkéntes alapon szerveződő csoportok, amelyekben a helyi élelmiszer termelők és vásárlók közvetlen kapcsolatba kerülnek.  A vásárlói közösségek tekintetében is kialakul egyfajta tehermegosztás a termelő és vásárló között, hiszen a megrendelt “dobozokat” előre kell kifizetni és a termelő aszerint állítja össze a tartalmát, hogy épp milyen friss szezonális zöldsége, gyümölcse áll rendelkezésére. A vásárlói közösségek tagjai, kedvezőbb áron tudnak friss szezonális, bio élelmiszereket vásárolni, hiszen nincs közvetítő a kereskedelmi láncban. 

Látható tehát, hogy mind gazdasági, mind fenntarthatósági és társadalmi szempontból mekkora szükség van a kistermelőkre. Emellett az élelmiszerellátásban és a hagyományok, a vidéki létforma fennmaradása érdekében is kulcsfontosságú szereplők, így mindenképp fontos, hogy támogassuk őket. Azzal, hogy helyi kistermelőktől vásárolunk, nem csak a kistermelőknek, hanem a bolygónknak, a helyi gazdaságoknak illetve saját magunknak is segítünk. Örvendetes tény, hogy egyre több termelői piac és kosárközösség biztosít eladási platformot és biztos vevőket a kistermelőknek, valamint helyszínt a vevőknek, ahol be tudják szerezni a legjobb minőségű, helyi termékeket.

Vásároljunk hát helyi élelmiszereket és támogassuk a környékünk helyi kistermelőit!

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu