Szűzérmék somogyi kolbászos lecsóval, gánicával

Szűzérmék somogyi kolbászos lecsóval, gánicával

Hozzávalók: 60 dkg sertés szűzérme, 30 dkg csípős kolbász, 2 vöröshagyma, 6 tv-paprika, 3 paradicsom, 10 dkg füstölt szalonna, só, őrölt feketebors. A gánicához: 50 dkg krumpli, só, 4 evőkanál liszt, 10 dkg sertészsír.

Először a gánicához való krumplit megtisztítjuk, közel egyforma kockákra vágjuk, és kb. 15 perc alatt, sós vízben puhára főzzük.

Ezután lecsót készítünk. A füstölt szalonnát felkockázzuk, és zsírjára sütjük. A vöröshagymát félfőre szeljük, a paradicsomot, paprikát is felaprítjuk. A szalonna zsírjába először a hagymát üvegesre pirítjuk, majd összesütjük a paprikával, ezután adjuk csak hozzá a paradicsomot, mert az levet enged. Sóval, őrölt borssal ízlés szerint fűszerezzük, és amikor már majdnem kész, beletesszük a karikákra vágott somogyi kolbászt is. Pár perc alatt összesütjük, és levesszük a tűzről.

A megpuhult krumpli alatt kevés főzővizet hagyunk, és krumplinyomóval áttörjük. Még forrón összekeverjük kanalanként adagolt liszttel. Addig hagyjuk a tűzön, amíg összeáll a massza, és kicsit elválik az edény oldalától. A zsírt felolvasztjuk, teszünk belőle két evőkanállal egy nagyobb serpenyőbe, amit felforrósítunk. Ebbe szaggatjuk bele két kisebb, zsírban megmártott evőkanállal a gánicákat. Egy-egy adagot három-négy alkalommal átforgatunk, és amikor már szép sima a galuska, akkor beletesszük a forró zsírba, és sütés közben kicsit lelapítva, mindkét oldalán aranyló barnára pirítjuk.

A szűzpecsenyéről az inakat eltávolítjuk, majd másfél centi vastag szeletekre vágjuk. Tenyérrel lenyomkodjuk, klopfolni nem szükséges. Sóval, borssal fűszerezzük. Előmelegített, zsírozott sütőlapon mindkét oldalán hirtelen átsütjük.

Tálalásnál egyik oldalra a gánicákat másikra a szűzérméket sorakoztatjuk, a kettő között üresen maradt helyet beborítjuk kolbászos lecsóval.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu