Zselici vadas nokedlivel

Zselici vadas nokedlivel

Hozzávalók: a pácléhez: 1 vöröshagyma, 3 babérlevél, teáskanálnyi borókabogyó és egész bors, 5 gerezd fokhagyma, víz. Másfél kg szarvas comb, 7 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma, 3 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál só, 2 babérlevél, 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál mustár, fél citrom leve, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl. A nokedlihez: 50 dkg liszt, 2 evőkanál búzadara, 2 teáskanál só, 3 tojás, 2 evőkanál sertészsír.

A szarvas combot felszeleteljük, hideg vízben kiáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, összevágjuk, majd a fűszerekkel és egy liternyi vízzel elkeverjük. Felforraljuk, kihűtjük, majd az egészet a lecsepegtetett húsra öntjük. Hűtőszekrényben 2-3 napig érleljük.

A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk. Egy lábosban két evőkanálnyi zsíron, nagy lángon hirtelen átforgatjuk a pácból kiszedett, és áttörölt hússzeleteket. Amikor kérget kaptak, kiszedjük egy tányérra. A zsírhoz teszünk még egy evőkanállal. Átpároljuk benne a hagymát, a sárgarépát és petrezselymet. Adunk hozzá egy evőkanál sót, és 2 babérlevelet. Egy kisebb lábosban aranysárgára pirítjuk a cukrot, majd egy decinyi vízzel összeforraljuk. A párolt zöldségeket felöntjük kevés vízzel, hozzáadjuk a karamellt, a mustárt, beletesszük a hússzeleteket, egy evőkanálnyi sót, és fedő alatt egy órán át pároljuk.

A lisztből, búzadarából, teáskanálnyi sóval, tojásokkal és hideg vízzel sűrű nokedli tésztát keverünk. Kevés sóval és zsírral bő vizet forralunk. Deszkáról galuskákat szaggatunk bele. Megfőzzük, leszűrjük, és kevés zsírral elkeverjük.

Az átpuhult vadhúst a levéből kiszedjük, kidobjuk a babérleveleket, és a visszamaradt zöldséges alapot összeturmixoljuk. Beleöntjük a citromlevet. A lisztet hideg vízzel csomómentesre keverjük, és kiforraljuk vele a mártást. A tűzről félrehúzva belekeverjük a tejfölt, és visszatesszük a húsokat is. Nokedlivel tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu