Fojtott hús kulcsos kaláccsal

Hozzávalók: 1,2 kg marha hátszín, 7 gerezd fokhagyma, 60 dkg sertészsír, só, őrölt feketebors. A kalácshoz: (3 kalács) 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 dl tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, 1 tojás a kenéshez.

A marha hátszínt szeletekre vágjuk. Egy lábas alját zsírral kikenjük, és megszórjuk vágott fokhagymával. A húsokat sóval, borssal fűszerezve, vastagon lezsírozva lerakjuk az edénybe. A tetejét is bőven megkenjük zsírral, fél deci vizet öntünk alá, lefedjük, és három órán át főzzük. Idő közben az elfőtt nedvességet kevés vízzel pótoljuk.

Az így nyert húsunk porhanyós, nagyon könnyen fogyasztható lesz, a pecsenye zsírja pedig ízletes kenyérre kenve, vagy ételek készítéséhez is felhasználhatjuk.

Gombai hagyomány szerint kulcsos kalácsot készítünk hozzá. Két deci langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A felolvasztott, langyos vajat az élesztőhöz keverjük. Egy tálba beleborítjuk a lisztet, csipetnyi sót, az élesztős vajat, a tojásokat, a maradék cukrot is hozzáadjuk, majd jó alaposan kidolgozzuk, bedagasztjuk a tésztát. Lágy anyagot készítsünk, hogy foszlós legyen a kalácsunk.

Félretesszük, konyharuhával letakarva egy órán át pihentetjük.

Lisztezett asztalon háromfelé választjuk. Mindegyik cipót öt felé vágjuk. Négy kisebb, és egy nagyobb darabot készítsünk. A kicsiket kb. harminc centi hosszú rúddá kisodorjuk. Egy tepsi hátoldalára kettőt keresztbe, kettőt hosszában felhelyezünk. Átcsavarjuk egymás alatt, a végeit hurokszerűen összekötjük.

Az utolsó tésztát jó hosszúra sodorjuk, hogy a kalácsot körbeérje. Helyére illesztjük, kicsit összenyomkodjuk, majd az egészet felvert tojással átkenjük. A tepsin húsz percet hagyjuk még kelni, utána előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép színesre sütjük, és a fojtott húshoz kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu