Zelleres gulyásleves

Zelleres gulyásleves

Hozzávalók: (10 főre) 2 kg marhacomb, 15 dkg sertészsír, 0,5 dl étolaj, 20 dkg petrezselyem, 30 dkg sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg zeller, 50 dkg vöröshagyma, 4 paradicsom, 2 fej fokhagyma, 4 paprika, 1 pritamin paprika, 1,2 kg krumpli, 20 dkg csipetke tészta. 5 evőkanál őrölt paprika, 4 babérlevél, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 csapott evőkanál őrölt feketebors, 1 evőkanál só.

A húst egyforma nagyságú kockákra vágjuk. A hagymát apróra szeljük.

A bográcsban összeolvasztjuk a zsírt az étolajjal, és lesütjük benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt fokhagymát, egy percig együtt pirítjuk. Beleborítjuk a marhahúst, fűszerezzük őrölt paprikával, és amikor kioldódott a színe, felöntjük a bográcsot annyi vízzel, hogy ellepje a tartalmát. Adunk hozzá babérlevelet, őrölt feketeborsot, őrölt köményt, megsózzuk, és félkészre főzzük.

A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A zellert nagyobb hasábokban hagyjuk, hogy aki nem szereti, ki tudja venni az ételből. A paradicsomot cikkekre, a pritamin paprikát kis darabkákra, a zöldpaprikát négyfelé szeljük. Mindezt beleborítjuk a bográcsba, és öntünk rá fél liter vizet.

Amikor a zöldségfélék is megpuhultak, akkor adjuk hozzá a megtisztított, kockákra vágott krumplit, legvégül pedig a csipetkét borítjuk bele.

A tetejét megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, és már tálalhatjuk is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu