Vaddisznósült kemencében

Hozzávalók: (20 főre) 4 kg vaddisznó oldalas, 1 kg lapocka, 2 kg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyem, vargánya, csiperke, paradicsom, paprika, vöröshagyma, fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 2 kg krumpli, só, őrölt feketebors, 20 dkg (vad) disznózsír, 2 dl olaszrizling.

A vadhúsokat nagyméretű tepsibe tesszük, besózzuk. A lapockát bevagdosva helyezzük bele, az irdalásokba egy-egy szelet füstölt szalonnát nyomunk. A maradék szalonnát elszórjuk az oldalasok tetején.

Két fej fokhagymát megtisztítunk, és ezeket is a húsok közé rakjuk. A megtisztított, nagy szemű burgonyákat félbevágva dobáljuk mellé. A többi zöldséget is csak durvára vágjuk, bőven lesz idejük megpuhulni a kemencében.

Belekerül a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller, a gombák, a paradicsomok négyfelé vágva, a paprikák és a vöröshagyma karikákban, de a zeller szárát is mellé tehetjük. A zöldségeket is megszórjuk sóval.

Disznózsírt kenünk a húsok tetejére, borssal megszórjuk, és aláborítjuk a bort. A tepsit lefedjük, és betoljuk a jól felfűtött kemencébe, két-három órára. Sütés közben néhányszor a pecsenye lével megöntözzük. Amikor már megpuhult, a fedőt levesszük róla, és pár percre visszatoljuk, hogy szép piros legyen a pecsenyénk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu