Vértesi vadraguleves

Vértesi vadraguleves

Hozzávalók: 1 kg szarvas comb, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál őrölt kömény, kis csokor kakukkfű, tárkony, 6 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél. 50 dkg vegyes gomba (lehetőleg erdei gomba), 20 dekányi sárgarépa- petrezselyem- zeller, 10 dkg zöldborsó, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé. A habaráshoz másfél dl tejszín, 1 púpos evőkanál liszt, fél dl fehér bor. A tálaláshoz személyenként egy cipó.

A füstölt szalonnát, vöröshagymát, húst, paprikát, paradicsomot, sárgarépát, petrezselyem gyökeret és zellert kockákra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, és hozzáadjuk a hagymát. Amikor már üvegesre párolódott, beleborítjuk a paprikát-paradicsomot, és fűszerpaprikával színesítjük. Azonnal belekeverjük az átmosott, leszűrt húst, és összesütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel. Fedő alatt a hústól függően egy-másfél óráig pároljuk, közben, ha szükséges, néha kevés vizet öntünk alá, nehogy leégjen. Félidőben beledobunk egy babérlevelet, majd apróra vágott kakukkfűvel, tárkonylevéllel, és fokhagymával ízesítjük.

A gombákat összevágjuk, a zöldségekkel és a zöldborsóval együtt beleborítjuk a raguba. Friss petrezselyem zöldjét is vágunk bele. Mustárt keverünk hozzá, felöntjük vízzel, és felforraljuk. A tejszínt a liszttel, és kevés vízzel simára keverjük, fél deci borral hígítjuk, és ezzel behabarjuk a levest. Végül citromlével ízesítjük.

A cipók kalapját levágjuk, belsejüket kivájjuk, sütőben átpirítjuk, hogy kérget kapjon. Ezekben tálaljuk a levest. Tetejére citromkarikát rakunk, vágott petrezselyemmel megszórjuk, majd a kalapot ferdén ráhelyezve tesszük az asztalra.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu