Pácolt szarvasgerinc mézes birsalmával és burgonyalepénnyel

Pácolt szarvasgerinc mézes birsalmával és burgonyalepénnyel

Hozzávalók: 1 kg szarvasgerinc, 2 petrezselyem gyökere, 3 sárgarépa, 10 babérlevél, 20 szem egész feketebors, 1 liter étolaj. A lepényhez 50 dkg burgonya, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál zúzott fokhagyma, 2 tojás, 20 dkg liszt. A sütéshez kevés étolaj. A mézes birsalmához: 2 db birsalma, 1 evőkanál méz.

A sütés előtt két-három nappal a szarvasgerincet bepácoljuk. Ehhez a sárgarépát, petrezselymet durvára összevágjuk. A húst lehártyázzuk, majd másfél cm vastag érmékre vágjuk. Edény aljába borítjuk a zöldségeket, megszórjuk babérlevéllel, egész feketeborssal, felöntjük étolajjal, és belenyomkodjuk a szarvashús szeleteket. Hűtőszekrénybe tesszük, ott pácoljuk két-három napig.

A lepényhez a burgonyát puhára főzzük, majd megtörjük. Sóval, őrölt borssal, fokhagymával fűszerezzük, összekeverjük a tojásokkal, és a liszttel. Hideg helyen negyven percig pihentetjük.

Közben a pácolt hússzeleteket sütőlapon mindkét oldalukon hirtelen átsütjük.

A burgonyamasszából vizes kézzel lapos korongokat formázunk, és kevés olajon mindkét oldalukon aranysárgára sütjük.

A birsalmát negyedekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk, meghámozzuk, és vékonyra szeleteljük. A rostlapon mézet hevítünk, fakanállal beleforgatjuk a gyümölcsöt, és gyenge tűzön átsütjük. 5-8 perc alatt átpuhul az alma, amelyet a szarvasgerinccel és a burgonyalepénnyel együtt tálalunk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu