Bajnai csípős bab bográcsban

Bajnai csípős bab bográcsban

Hozzávalók: (30 főre): 50 dkg házi füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 1,5 kg vöröshagyma, 2,5 kg szárazbab, 2 erős paprika, 5 babérlevél, fél liter lecsó, 3,5 kg marhalábszár, só, csípős fűszerpaprika, őrölt feketebors, 1 fej fokhagyma, teáskanálnyi őrölt kömény, 1 evőkanál mustár, fél liter száraz vörösbor.

A babot előző nap beáztatjuk. Másnap külön főzőedényben 2 erős paprikával, és babérlevéllel ízesítve másfél órát főzzük.

A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, és a bográcsban kevés zsíron megpirítjuk. A vöröshagymát nagyobb kockákra szeljük, és a kisült szalonnához keverjük. Üvegesre pároljuk.

A marhalábszár nagyobb hártyáit eltávolítjuk, és felkockázzuk. Átmossuk, és a bográcsba tesszük. Utána beleöntjük a lecsót, majd fűszerezzük sóval, erős őrölt paprikával, őrölt borssal- és köménnyel, mustárral, durvára vágott fokhagymával. Lassú tűzön kb. 3 órát főzzük.

Amikor már majdnem kész, felöntjük borral, átforraljuk, és beleborítjuk a puhára főtt babot. Negyed órát még főzzük, és kenyérrel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu