Berceli borjúpaprikás nokedlivel

Hozzávalók: (8 főre) 2 kg borjúcomb, 4 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 paprika, 2 paradicsom, 3 evőkanál zsír, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt. A nokedlihez: 1 kg liszt, 3 tojás, só, 1 evőkanál étolaj.

A borjúhúst lehártyázzuk, felszeleteljük, majd kockákra vágjuk és átmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük.

Egy nagyobb lábasba három evőkanál zsíron, egy teáskanál sóval megpároljuk a hagymát. A fokhagymát apró kockákban hozzákeverjük.

A paprikát is felszeljük, és amikor üveges lett a hagyma, azt is vele együtt lesütjük. Ráborítjuk a húst, amikor kicsit kifehéredik, fűszerezzük őrölt paprikával, kávéskanálnyi sóval, őrölt borssal, és rátesszük az összevágott paradicsomot is. Ezekkel fedő alatt pároljuk, majd két deci vízzel felengedve egy-másfél órán át főzzük, amíg a hús megpuhul. Idő közben többször átkeverjük, és az elpárolódott levét pótoljuk.

A habaráshoz a tejfölt a liszttel, és kevés vízzel simára kidolgozzuk, majd amikor a paprikásunk már elkészült, ezzel sűrítjük az ételt.

A nokedlihez a lisztbe tojásokat, ízlés szerint sót, és annyi vizet keverünk, hogy megfelelő sűrűségű alapot kapjunk. Nem kell simára keverni, amikor összeállt a tészta, azonnal szaggathatjuk a lobogó forró vízbe, amibe teszünk egy kis sót és étolajat.

Amikor megfőtt leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és két evőkanál olajjal elkeverjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu