Hamuban sült lángos főtt salátával

Hamuban sült lángos főtt salátával

Hozzávalók: (2 lángoshoz) 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 4 dl víz, só, 20 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl. Saláta: 6 fej saláta, 20 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecet, 2 dl tejföl, só.

A lisztre rámorzsoljuk az élesztőt, csipetnyi sóval és langyos vízzel kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép sima és kis hólyagocskák jelennek meg benne, akkor letakarjuk és negyven percig langyos helyen kelesztjük.

A salátafejeket alaposan átmossuk, és négyfelé vágjuk. Megsózzuk, kicsit összenyomkodjuk. Amíg kicsit áll, a szalonnát felkockázzuk, lepirítjuk. Felaprított fokhagymát teszünk hozzá és rápakoljuk a salátát. Öntünk alá egy deci vizet, lefedjük, és a gőzben megfonnyasztjuk. A végén kevés ecettel savanyítjuk, majd tejfölt kínálunk hozzá.

Az idő közben megkelt tésztát kétfelé választjuk, mindegyiket kerekre széthúzzuk, késsel bevagdossuk a tetejüket, apróra vágott szalonnával meghintjük, ezeket enyhén belenyomkodjuk. Kemence hamuján megsütjük, majd amikor elkészült, lesöpörjük az alját, kis szalonna darabkával, fokhagymával átkenjük a tetejét. Tejföllel, vagy csak a főtt salátával különlegesen finom.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu