Gombával töltött gombóc

Gombával töltött gombóc

Hozzávalók: Töltelék: 2 vöröshagyma, 30 dkg gomba, 1,5 dl étolaj, só, 1 teáskanál őrölt feketebors. Gombóc: 50 dkg liszt, 50 dkg krumpli, só, 2 tojás, 12,5 dkg vaj (margarin), 2 dl tejföl, 20 dkg sajt. A tepsi előkészítéséhez zsír és zsemlemorzsa.

A krumplit megtisztítjuk, a vöröshagymát felkockázzuk. A hagymát egy serpenyőben egy deci étolajon megpároljuk. Ráborítjuk a felszeletelt gombát, és összepirítjuk. Ízesítjük egy kávéskanál sóval, teáskanálnyi őrölt borssal, és addig sütjük, amíg a leve elfő.

Egy másik edénybe az apróra felszelt krumplit, teáskanálnyi sót és annyi vizet teszünk, hogy a burgonyát ellepje. Puhára főzzük, majd leszűrjük, vajjal együtt áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl.

A lisztet gyúródeszkára borítjuk, csipetnyi sót szórunk bele, ráhalmozzuk a krumplit, adunk hozzá két tojást, majd összegyúrjuk egy-két evőkanál vízzel.

Amikor összeállt, cipót formázunk belőle, és ujjnyi vastagra kisodorjuk. Nagyobb, szögletes formákra felvágjuk, és a hagymás gombából egy-egy evőkanálnyit teszünk a közepébe. Alaposan összezárjuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle.

Sóval és fél deci étolajjal vizet forralunk, ebben kifőzzük a gombócokat. Kiszedjük, lecsepegtetjük. Még melegen kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe sorakoztatjuk. Mindegyik tetejére teáskanálnyi tejfölt és kis halom reszelt sajtot helyezünk.

Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad, és szép aranybarna színt kap.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu