Rostélyos kalács

Rostélyos kalács

Hozzávalók: (12 kalácshoz) másfél kg liszt, 6 dl cukros tej, 6 dkg élesztő, 20 dkg margarin, 20 dkg vaj, 2 vaníliás cukor, 2 tojás, 6 dl tejföl, 50 dkg cukor, 1 kávéskanál só. A kenéséhez 2 tojás, cukros víz.

A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és kelni hagyjuk. A tejfölt tálba öntjük, vaníliás cukorral, sóval, tojásokkal, és cukorral kikeverjük. Lisztet szórunk rá, és beleborítjuk az élesztős tejet. Apránként elkeverjük a többi liszttel, a puha margarinnal és vajjal. Alaposan kidolgozzuk. Először fakanállal, majd kézzel dagasztjuk tovább. Amikor már jó minőségű, hólyagos a tésztánk, letakarjuk egy konyharuhával, és kb. két órán át kelesztjük.

A megkelt tésztából egy darabot kiszakítunk, ebből hat kis pogácsányi darabot vágunk. Mindegyiket vékony rúd formájúra kisodorjuk. Négy egyforma hosszúságút, és két hosszabbat készítünk. Kizsírozott tepsire két rudat egymástól 5 centi távolságra párhuzamosan elhelyezünk, a másik kettőt keresztben ráhelyezzük. A rudakat rostélyos kalács formájúra összehurkoljuk. A két hosszabb tésztát összefonjuk, és a kalács szélét körben lezárjuk vele. Felvert tojással átkenjük, és felfűtött kemencében, vagy sütőben pirosra sütjük. Még frissen cukros vízzel átkenjük, és hűlni hagyjuk.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu