Goblinye

Goblinye

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg aszalt szilva, 4 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 púpos evőkanál sertészsír, 3 evőkanál cukor, só, 1 tojás, 10 dkg darált mák, 3 evőkanál porcukor.

Két deci langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, míg megkel. A lisztbe szórunk egy teáskanál sót, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és még kb. egy deci langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát. Egy csapott fakanálnyi zsírt is beledolgozunk. Amikor kisimult a tészta, lisztet szórunk a tetejére, és konyharuhával letakarva kétszeresére kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkán fél centi vastagra kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe 2 szem aszalt szilvát teszünk. Gombócokat alakítunk, ezek alját olvasztott zsírban megmártjuk, és úgy helyezzük a tepsibe. Ott még kicsit kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük.

Deszkára borítjuk, szétszedjük, hogy kicsit hűljön meg. A darált mákot porcukorral elkeverjük. A gombócokat egyenként 2-3 evőkanál langyos, cukros tejjel meglocsoljuk, és mákban meghempergetjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu