Túrós kalács

Túrós kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 4 tojás, 1 kg tehéntúró, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 10 dkg mazsola, csipetnyi só.

Az élesztőt két dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba borítjuk, hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt, egy evőkanál cukrot, és a többi langyos tejet apránként adagolva kidagasztjuk a tésztát. Amikor összeállt, lisztezett deszkán jó alaposan meggyúrjuk.

Konyharuhával letakarjuk, és kb. harminc percig kelesztjük.

A töltelékhez egy tálban a túrót összekeverjük a vaníliás cukorral, három egész tojással, és egynek a fehérjével, cukorral és mazsolával. A megmaradt tojás sárgáját félretesszük a tészta kenéséhez.

Egy tepsit kizsírozunk.

A megkelt tésztát kicsit nagyobbra kinyújtjuk, mint amekkora a sütőformánk. Belehelyezzük, rárakjuk a túrós tölteléket, majd a tészta négy sarkánál kézzel alányúlunk, a közepétől kiindulva meghúzzuk, és sarkosan a kalácsra borítjuk. Ezt a műveletet mind a négy saroknál elvégezzük. Tojás sárgájával megkenjük a tésztát, a maradékot pedig a túróra csurgatjuk.

Forró sütőben, vagy kemencében mosolygós pirosra sütjük. Amikor elkészült, kicsit hűlni hagyjuk, utána lehet szeletelni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu