Bodzafánk

Bodzafánk

Hozzávalók: 1 kg liszt, csipetnyi só, 10 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg élesztő, fél liter tej, 10-15 bodzavirág, a sütéshez 1 liter étolaj, a tetejére porcukor.

A bodzavirágokról a száraz szirmokat eltávolítjuk, és lefelé tartva óvatosan megrázogatjuk, hogy ha esetleg valamilyen bogár lenne benne, az kiessen, de vigyázva, hogy a virágpor benne maradjon. A szirmokat lefejtjük a szárakról, és egy tányérba tesszük.

A lisztet átszitáljuk, hogy levegősebb, könnyebb legyen a fánkunk. A tejet meglangyosítjuk, két decit kiöntünk, elkeverünk benne egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg kicsit megkel.

A lisztbe teszünk cukrot, kevés sót, és három tojást. Beleborítjuk a felfutott élesztőt, és a többi tejet is apránként hozzádolgozzuk. A nokedlinél sűrűbb, a kalácsnál hígabb tésztát készítünk, amit jó alaposan, a tésztát emelgetve, levegősre kidagasztunk. Amikor már szép sima a tészta, beleborítjuk a bodzavirágot, és addig folytatjuk a munkát, amíg az is eloszlik benne. Ekkor letakarjuk a tálat, és fél órára langyos helyre tesszük, hogy megkeljen.

A kétszeresére meggyarapodott tésztát lisztezett gyúródeszkán kézzel széthúzkodjuk, és nagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A közepüket kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, ezt majd kanállal szaggatjuk a zsiradékba.

Az olajat felforrósítjuk, és ebbe tesszük a fánkokat. Először fél percig fedő alatt, majd amikor megfordítottuk, fedő nélkül sütjük szép aranyló barnára. A kanálfánkokhoz egy evőkanálnyi tésztát az olajba teszünk, kicsit átnyomkodjuk, hogy szétterüljön, majd ennek is mindkét oldalát átsütjük.

Tálcára szedjük, hagyjuk, hogy lecsepegjen, és porcukorral megszórjuk a tetejét.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu