Vitnyédi „kujcsos” kalács

Vitnyédi „kujcsos” kalács

Hozzávalók: (5 kalácshoz) 2 kg liszt, 7,5 dkg élesztő, 25 dkg cukor, 3 vaníliás cukor, 1 (bio) citrom reszelt héja, 1 kávéskanál só, 3 tojás, 10 dkg sertészsír, 1,5 l tej, 2 evőkanál tejföl, 20 dkg mazsola. A tetejére: 3 tojás, 2 evőkanál cukor.

A lisztet átszitáljuk, a citrom héját lereszeljük. Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.

A tálba, a liszthez tesszük a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a mazsolát, a cukrot, a tejfölt és három tojást. Egy kis fészket készítünk az oldalába, oda borítjuk a felfutott élesztőt.

A többi tejet is átmelegítjük, és kidagasztjuk vele a tésztát. Munka közben körbe-körbe forgatjuk, és apránként adagoljuk a tejet, a sót, és ha kell, még kevés lisztet. Amikor már szépen hólyagosodik, elkenjük a tetején a sertészsírt és azzal is alaposan átdolgozzuk.

A tál alját lelisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük, míg jó nagyra megdagad.

A tetejére szánt tojásokat felverjük, a tepsiket sütőpapírral kibéleljük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átforgatjuk. Késsel kis buktányi darabokat vágunk belőle. Először levágunk négyet, ezeket egyenként hosszú rúddá kisodorjuk. A tepsibe az első kettőt párhuzamosan egymás mellé helyezzük kb. nyolc centis távolságot hagyva köztük. Ezek a nagyszülőket jelképezik a kalácsban.

A következő kettőt hasonlóképpen, keresztben rárakjuk, ezek a szülők. A lelógó végeket összekulcsoljuk, négy kört alkotunk, ezek a testvéreket jelentik. Egy jó nagy darabot vágunk a tésztából, amit olyan hosszúra sodrunk, hogy az egész kalácsot körbe tudja fogni. Gondosan ráillesztjük, eligazítjuk rajta. Ez a családi összetartozás szimbóluma.

Öt kisebb vékony csíkból rózsákat tekerünk, amit a tészta közepére, és a négy szélére helyezünk, ezek lesznek az unokák.

Az elkészült kalácsot felvert tojással átkenjük, és előmelegített sütőben szép aranyló barnára sütjük.

Amikor elkészült, még forrón átkenjük cukros vízzel, hogy szép fényes legyen.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu