Slic krepl

Slic krepl

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, tej, 1 tojás, diónyi sertészsír. A sütéshez 3 púpos evőkanál zsír. Az almakompóthoz: 1 kg alma, 6 evőkanál cukor, 1 citrom leve, 1 teáskanál őrölt fahéj.

A lisztbe cukrot, sót, morzsolt élesztőt teszünk. Ráborítunk egy deci langyos tejet, majd kicsit pihenni hagyjuk, hogy megkeljen. Ezután beleütjük a tojást, és kidagasztjuk a tésztát. Közben még adhatunk hozzá annyi tejet, hogy egy keményebb állagú tésztát kapjunk. Jó alaposan kidolgozzuk, közben kevés zsírt is kenünk rá, és azzal is átgyúrjuk.

Lisztezett deszkán átforgatjuk, majd visszatesszük a tálba és ruhával letakarva fél óráig kelesztjük.

A tálból táblára borítva vastagabbra nyújtjuk, majd 8×10 centis darabokra vágjuk. Mindegyik téglalap közepébe késsel még egy csíkot is nyisszantunk, ez lesz a slicc a fánkon.

Nagyobb serpenyőt készítünk, ebben felforrósítjuk a zsírt, és belehelyezzük a tésztákat. Először fedő alatt, majd átfordítás után anélkül sütjük szép aranyló barnára. Közben a fánkok szép magasra nőnek.

A zsírból kiszedve lecsepegtetjük, és fekedi szokás szerint almakompótot készítünk hozzá.

Az almát megtisztítjuk, kisebb cikkekre vágjuk, és citromos vízbe tesszük. Az egészet lábasba borítjuk, cukorral és fahéjjal ízesítve felforraljuk. Pár perc után levesszük, és lehűtjük. Így kínáljuk a slic krepl mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu