Rizses lángos

Rizses lángos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 púpos evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír. A töltelékhez: 50 dkg rizs, 1 liter víz, 1-2 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só, 2 dl eperlekvár. A tepsi előkészítéséhez egy evőkanál zsír. A tetejére 1 tojás, porcukor.

A tejet meglangyosítjuk, egy kevés cukrot szórunk bele, és rámorzsoljuk az élesztőt. Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, csipetnyi sót, a többi cukrot, a zsírt, és a felfutott élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Akkor lesz jó, amikor már elválik a tál oldalától.

Ekkor lelisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk, és pihentetjük, amíg megkel.

Közben elkészítjük a tölteléket. A vízbe csipetnyi sót, cukrot és a rizst szórjuk. Felforraljuk. Főzés közben annyi tejet adunk még hozzá, amennyit felvesz. Amikor puhára főtt, elkeverjük benne a fahéjat is. Kihűtjük.

A tepsit kizsírozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kétszer akkorára nyújtjuk, mint a sütőformánk. Közepére ráhalmozzuk, majd elegyengetjük a rizst úgy, hogy a széleken minden irányban tíz centit szabadon hagyunk. A töltelék tetejét gazdagon megpöttyözzük eperlekvárral.

A tészta négy sarkát a lángos közepére felhajtjuk, majd az egészet óvatosan beemeljük a tepsibe.

A tojást felütjük, villával felverjük, és átkenjük vele a süteményünket. A tepsiben hagyjuk még kicsit kelni, utána kemencébe, vagy előmelegített sütőbe toljuk, és színesre sütjük.

Megvárjuk, míg kihűl. A tetejét porcukorral megszórjuk, és felszeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu