Almás béles

Almás béles

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg vaj, 4 evőkanál cukor, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, fél dl étolaj, csipetnyi só. A töltelékhez: 1 kg alma, 5 evőkanál cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 vaníliás cukor, 5 dl szilvalekvár. A tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál cukor.

A tejet meglangyosítjuk, két decit egy bögrébe teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverünk benne kevés cukrot, egy evőkanál lisztet, és megvárjuk, míg megkel.

A lisztet megszitáljuk, adunk hozzá egy kávéskanál sót, négy evőkanál cukrot, és öt deka vajat. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, és a többi langyos tejet. Jó alaposan kidagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fél deci étolajat is eldolgozunk benne. Amikor már szép sima a tésztánk, lisztezett deszkán is átforgatjuk. Cipót formázunk belőle, és lisztezett tálban, letakarva egy órán át kelesztjük.

Az almát megtisztítjuk, megmossuk, és lereszeljük. A levét kinyomjuk, fahéjjal, vaníliás cukorral és kristálycukorral ízesítjük.

A sütő tepsit kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1/3-2/3 arányban szétválasztjuk, és mindkettőt kicipózzuk. Először a nagyobbat sodorjuk akkorára, hogy legalább öt centivel nagyobb lapunk legyen, mint a tepsi. Belehelyezzük, és eligazgatjuk.

A második buciból csak akkora lapot nyújtunk, mint a sütő tepsi. A széléből két csíkot levágunk, amit vékony rúddá sodrunk. Az egyiket a tepsi közepére helyezzük, ez fogja elválasztani a kétféle tölteléket. Az egyik felét az almás töltelék felével, a másikat a szilvalekvár felével betöltjük.

Rátesszük a kinyújtott tésztalapot, ennek közepére is sodrott tészta rudat teszünk, majd újra almával és lekvárral töltjük a bélesünket.

Az oldalakon lelógó tésztákat felhajtjuk a töltelékre, és a sarkokat szép díszesre kiigazítjuk, kifordítjuk, mint a tölcsért.

Fél óráig pihentetjük, tojással átkenjük a tészta tetejét, és kisütjük. Amikor elkészült, cukros vízzel még átkenjük. Csak kihűlés után szeleteljük.

Ezt a bélest bármilyen töltelékkel készíthetjük: diósan, mákosan, túrósan, gesztenyésen, de akár sós ízesítéssel is süthető, nagyon látványos, és jó sok lesz belőle.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu