Kelt málé

Kelt málé

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 4 dkg élesztő, fél liter langyos tej, 10 dkg mazsola, 3 tojás, 1 kávéskanál só, 1 dl étolaj, 20 dkg dió. A tepsi kikenéséhez zsír, és liszt.

Egy deci langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.

A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgákhoz csipetnyi sót, három evőkanál kristálycukrot, a maradék langyos tejet keverjük, és apránként hozzáadagoljuk a lisztet is. Beleöntjük a megkelt élesztőt, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy a galuska tésztánál kicsit hígabb masszát kapjunk. Amikor már jól kidolgoztuk, az étolajat, és a mazsolát is hozzákeverjük. Konyharuhával letakarva, meleg helyen egy óráig pihentetjük.

A tepsit zsírral kikenjük, liszttel megszórjuk. Beleöntjük a megkelt málét, 10-15 percig még így is állni hagyjuk. Utána előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

A diót kisebb darabokra vágjuk. Amikor a süti már majdnem kész, a tojások fehérjét felverjük. Húsz deka cukrot, és egy vaníliás cukrot is hozzáadunk, és a forró tészta tetejére kenjük. Vágott dióval gazdagon megszórjuk, és 15 percre visszatoljuk a sütőbe.

A kelt málét kicsit hűlni hagyjuk, akkor lehet szépen szeletelni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu