Csomócska

Csomócska

Hozzávalók: 55 dkg liszt, 4 dl meleg víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 3 evőkanál étolaj, 2 teáskanál só, fél dl tej. A sós töltelékhez: 6 dkg vaj, 2 dkg sajt, 4 gerezd fokhagyma, 6 szál medvehagyma, 1 teáskanál só. Az édes töltelékhez: 5 dkg vaj, 10 dkg (barna) cukor, egy csomag fahéj.

A langyos vízbe beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. Egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, a sót, és az étolajat. A felfutott élesztős vízzel összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától, majd konyharuhával letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket.

A sós ízűhöz a hagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a sajtot, a hagymákat, és a sót. Összekeverjük.

Az édeshez szintén felolvasztjuk a vajat, majd cukorral és fahéjjal összedolgozzuk.

A megkelt tésztát elfelezzük. Az elsőt lisztezett deszkán kézzel vékony téglalap alakúra széthúzzuk. Ennek a felső felére rákenjük a sós töltelék nagy részét, két evőkanállal meghagyunk a tetejére. A tészta alsó felével befedjük a felsőt, és derelye vágóval két centis csíkokra felvágjuk az egészet. Kézzel csomókat kötünk belőle, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük.

Ugyanígy elkészítjük a tészta másik felét is, csak édes, fahéjas krémet kenünk a tésztára.

A csomócskákat előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Még forrón az édes ízűeket tejjel, a sósat a maradék vajas töltelékkel átkenjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu