Kemencében sült aranygaluska

Kemencében sült aranygaluska

Hozzávalók: (6-8 főre) 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 kockacukor, 4 tojás sárgája, 1 citrom héja, 2 púpos evőkanál cukor, csipetnyi őrölt gyömbér, 6 dl tej, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, csipetnyi só. A diós szóráshoz: 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg szárított kalács, 50 dkg dió, ízlés szerint cukor. A tepsihez 5 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa. A galuskák kenéséhez 1 dl napraforgóolaj.

A tejet meglangyosítjuk. Két decit kiveszünk egy tálba, belemorzsoljuk az élesztőt, és rádobjuk a kockacukrot. A lisztet tálba készítjük, fészket alakítunk a közepébe, beleborítjuk az élesztős tejet, liszttel leszórjuk a tetejét. Megvárjuk, míg ez a kéreg elkezd repedezni.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a liszthez adjuk. Ízesítjük gyömbérrel, sóval, citromhéjjal, cukorral, és annyi tejet adunk még hozzá, hogy lágy állagú kelt tésztánk legyen. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Akkor a legfinomabb, ha két-háromszor visszadagasztjuk, és újra kelesztjük.

A tepsit kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával.

A dió felét durvára, a többit finomra daráljuk a szikkadt kaláccsal együtt. Ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, húzunk a széléből egy darabot, ezt kanna fedővel, vagy pogácsa szaggatóval galuskányi darabokra vágjuk. Egy sort a tepsi aljába terítünk. Napraforgóolajjal lekenjük, vastagon meghintjük cukros dióval, majd folytatjuk a rétegezést.

Tetejére is diós cukrot szórunk, fél órát pihentetjük, majd kemencébe tolva kb. fél óra alatt szép színesre sütjük.

Vaníliasodóval a legfinomabb.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu