Tyúkhúsleves cigányosan

Tyúkhúsleves cigányosan

Hozzávalók: a leveshez:1 egész tyúk, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 karalábé, fél zellergumó, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, fél zöldpaprika, 3 teáskanál só, 20 szem egész bors, 1 babérlevél. A tésztához: 1 kg liszt, 6 tojás. A paradicsommártáshoz: fél liter paradicsomlé, 3 cl étolaj, 2 evőkanál liszt, teáskanálnyi őrölt paprika, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor.

A zöldségeket megtisztítjuk. Lehetőleg házi, „kapirgálós” tyúkot használjunk fel, aminek a bőre szép sárga. A kopasztott, kibelezett szárnyast egészben tegyük egy nagy fazék vízbe. Lassan felforraljuk, majd leszedjük a habját. Ezután adjuk hozzá az átmosott zöldségeket. Ízesítjük sóval, egész borssal, babérlevéllel, és takarékon legalább 2 órán át főzzük a levest.

Közben a lisztből a tojásokkal kemény tésztát gyúrunk. Amikor összeállt, gyúródeszkára tesszük, és ott is alaposan kidolgozzuk. Sót és vizet nem adunk hozzá, így finomabb, ropogósabb lesz. Amikor már szép fényes a tészta, vékonyra kisodorjuk, és kicsit száradni hagyjuk.

Paradicsommártást készítünk. Az étolajat felhevítjük, világosra pirítjuk benne a lisztet. Elkeverjük benne a paprikát, és azonnal felengedjük paradicsomlével, nehogy megkeseredjen a paprika. Sóval, cukorral ízesítjük, és pár perc alatt sűrűre főzzük.

A tésztát visszatekerjük a sodrófára, először hosszában kettévágjuk, majd középen még egyszer elfelezzük. A csíkokat egymásra borítjuk, és nagy részét széles metéltnek felvágjuk. Közepéből – ahol a legvékonyabb a tészta – cérnametéltet készítünk.

A húslevesből a tyúkot agyagedénybe, vagy tepsibe kivesszük, és sütőben 10-15 perc alatt szép színesre pirítjuk. A zöldségeket leszűrjük, a levest két fazékba elosztjuk. Tetejükről a zsírt egy külön lábasba leszedjük.

Az egyik fazék levesben kifőzzük a széles metéltet, a másikban a cérnametéltet. A leszedett zsírban egy fakanálnyi lisztet megpirítunk, és szűrőkanállal erre szedjük rá a széles metéltet. Ez különösen jó ízt ad a tésztának.

Tálaláskor a levest a cérnametélttel és a zöldségekkel első fogásként tesszük az asztalra.

Másodikként a főtt-sült tyúkot a széles metélttel, és paradicsommártással kínáljuk.

Nagyon finom, tartalmas, ünnepi étel.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu