Aratóleves

Aratóleves

Hozzávalók: 25 dkg füstölt tarja, 25 dkg füstölt kolbász, 15 dkg szárazbab, 20 dkg savanyú káposzta, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 2 dl aludttej (kefir), 5 dkg vöröshagyma, 1 petrezselyem gyökér, 1 sárgarépa, 2 szál kapor, 1,5 dkg fokhagyma, 5 dkg árpagyöngy, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír (olaj). Fűszerek: 2 dkg fűszerpaprika, csipetnyi őrölt bors, 2 babérlevél, csipetnyi egész kömény, 1 teáskanál házi ételízesítő.

A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és hét deci vízben két babérlevéllel feltesszük főni. Egy másik edényben a füstölt tarjára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és azt is a bab mellé, a tűzre tesszük.

A kolbászt felkarikázzuk. A savanyú káposztát átmossuk, és kisebb szálakra aprítjuk.

A zöldségféléket – sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, fokhagymát – megtisztítjuk. A hagymákat kockákra, a gyökereket karikákra vágjuk.

Közben a bab mellé rakjuk a félbevágott paprikát, paradicsomot, savanyú káposztát és az átmosott árpagyöngyöt is. Ezekkel együtt fedő alatt puhítjuk tovább. Őrölt borssal és köménnyel ízesítjük.

A kaprot felaprítjuk. A megfőtt tarját kivesszük, főzőlevét a babhoz öntjük, majd a sárgarépát és petrezselymet is hozzáadjuk.

A tarját szeletekre, majd kockákra vágjuk.

Amikor a bab megpuhult, beletehetjük a kolbászt és a tarját is.

Rántást készítünk. A zsiradékban megpirítjuk a hagymákat, majd a liszttel összesütjük. A tűzről félrehúzva hozzáadjuk az őrölt paprikát, felöntjük vízzel, és aludttejjel összekeverjük. Szűrőkanálon át engedjük a levesbe. Összeforraljuk, házi ételízesítővel, kaporral fűszerezve tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu