Savanyú gombaleves

Savanyú gombaleves

Hozzávalók: 10 dkg szárított vargánya, 15 dkg savanyú káposzta, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt paprika, fél dl étolaj, 1 púpos evőkanál liszt, só, 20 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl.

A szárított gombát annyi forró vízzel öntjük fel, hogy ellepje, és felforraljuk. Kétszer-háromszor átöblítjük, hogy az esetleges szennyeződésektől megtisztítsuk. A lecsepegtetett gombát és a káposztát is kisebb darabokra vágjuk. A leveses fazekunkba forró vizet öntünk, és ebbe tesszük az előkészített vargányát és káposztát. Fűszerezzük őrölt köménnyel, sóval, őrölt feketeborssal, majd lefedjük, és addig főzzük, amíg minden megpuhul.

Közben rántást készítünk. Az étolajat kisebb lábosban a liszttel együtt zsemleszínűre pirítjuk. A vöröshagymát és fokhagymát felkockázzuk, és a világosbarna rántásba belekeverjük. Összepároljuk, majd a tűzről félrehúzva őrölt paprikát, és tejfölt keverünk bele. Két deci forró vízzel hígítva a leveshez öntjük.

A kolbászt karikákra vágjuk, és a levesbe főzzük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu