Tyúkhúsleves cérnametélttel

Hozzávalók: 1 egész tyúk, 2 petrezselyem gyökere, 3 sárgarépa, 2 csípős zöldpaprika, 2 paradicsom, fél zellergumó, csokornyi zeller-és petrezselyem zöldje, 6 szem kelbimbó, ízlés szerint 2 cseresznyepaprika, 10 szem egész feketebors, 1 teáskanál egész kömény, 1 evőkanál só, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb szerecsendió. A cérnametélthez: 2 marék liszt, 2 tojás, a kifőzéshez só, 2 evőkanál étolaj.

A gondosan megtisztított tyúkot félbevágjuk, ha nagyon zsíros, akkor abból leszedünk. A belsőségekkel együtt nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Leszedjük a habját, és hozzáadjuk a megtisztított, és kisebb darabokra vágott zöldségeket: a petrezselyem gyökeret, sárgarépát, csípős paprikát, a meghámozott paradicsomokat, a zellergumót, a kelbimbót, cseresznyepaprikát. Fűszerezzük borssal, köménnyel, sóval, és fedő nélkül, lassú tűzön hosszú ideig főzögetjük. Félidőben átfordítjuk a húsokat, és beletesszük a zöldeket, a vöröshagymát és fokhagymát, valamint a szerecsendiót.

Közben elkészítjük a cérnametéltet. A lisztet a tojásokkal alaposan összegyúrjuk. Kicsit pihentetjük, hogy könnyebb legyen sodorni. Olyan vékonyra nyújtjuk, hogy átlátszó legyen a tészta. Sodrófára tekerjük, hosszában kettévágjuk, és éles késsel vékonyra felszeljük. Gyúródeszkára szétszórjuk, és kicsit szárítjuk. Amikor a leves megfőtt, akkor külön edényben, sós, olajos vízben kifőzzük.

A tyúkhúslevest a cérnametélttel, és a levesből kiszedett zöldségekkel együtt tesszük az asztalra.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu