Gombás pulykamell

Hozzávalók: (6-8 főre) 1 nagy fej vöröshagyma, másfél kg pulykamell, 1 fakanál sertészsír, 1 csapott evőkanál só, 2 púpos evőkanál majoránna, 25 dkg gomba, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 dkg gombapor, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl.  A burgonyapüréhez: másfél kg burgonya, 1 teáskanál só, 10 dkg margarin, 2 dl tej, kis csokor metélőhagyma.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A pulykamellet felcsíkozzuk. Egy nagyobb lábosban felolvasztjuk a sertészsírt, átpároljuk benne a hagymát, és hozzáforgatjuk az átmosott, és lecsepegtetett pulykacsíkokat. Sóval, majoránnával, őrölt borssal fűszerezzük, majd fedő alatt saját levében pároljuk. Amikor a hús teljesen kifehéredett, akkor egy bögre vizet öntünk alá, és hagyjuk tovább puhulni. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a pulykához keverjük. A krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és egy kis sóval feltesszük főzni. Amikor megpuhult leöntjük a levét, és krumplinyomóval a margarinra nyomjuk. Apránként annyi forró tejjel keverjük össze, hogy kellő sűrűségű pürét kapjunk. Metélőhagymát vágunk bele.

A gombaport evőkanálnyi liszttel és tejszínnel simára keverjük, majd adunk hozzá tejfölt is, hogy bőséges legyen a szaftunk. A megpuhult pulyka levéből veszünk ki egy keveset, ezzel átmelegítjük a habarást. Így keverjük az ételbe, hogy ne legyen csomós. Összeforraljuk, és burgonyapürével tálaljuk. Gombapor hiányában többféle gombával készíthetjük, úgy is nagyon finom.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu