Hetényi rakottas “tepszishús”

Hozzávalók: 8 szem burgonya, 3 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 fakanál sertészsír, 2 csirkemell, 2 csirkecomb, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg házi kolbász, só. A tejfölös öntethez: 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika, csipetnyi só, 2 dl tejföl. A csirkehús pácolásához: teáskanálnyi kakukkfű, bazsalikom, só, étolaj.

Finomabb, szaftosabb lesz az étel, ha a húsokat már előző nap kisebb darabokra vágjuk, és friss fűszernövényekkel, sóval, étolajjal bepácoljuk.

A krumplit és a sárgarépát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A sütő tepsit vékonyan kizsírozzuk. Az alját beterítjük a krumpli és sárgarépa felével. Ráhelyezzük a bepácolt húsokat. A hagymát karikákra vágva rászórjuk.

A szalonna felét csíkokra vágjuk, a maradékból pedig „kakastaréjt” készítünk. A kolbászt, paprikát és paradicsomot felkarikázzuk.

A felaprított hozzávalókat az ételre tesszük, enyhén megsózzuk, majd a burgonya, és sárgarépa másik felével az egészet betakarjuk. Ismét megszórjuk sóval, és a legtetejére helyezzük a kakastaréjt. Alufóliával befedjük, és 1 órán át sütőben teljes lángon sütjük.

Közben a tejfölös öntet hozzávalóit simára kikeverjük, és ezzel meglocsoljuk a puhára párolódott rakottast. Visszatoljuk a sütőbe (ekkor már nem takarjuk be), és 10 perc alatt szép aranyos barnára sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu