Lencsés-gombás kakaspörkölt medvehagymás nokedlivel

Hozzávalók: 1 kg kakashús (comb), 4 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 25 dkg lencse, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 vöröshagyma, 1 dl étolaj, 50 dkg gomba, 1 teáskanál só, 3 babérlevél, 1 teáskanál őrölt paprika. A nokedlihez: 50 dkg liszt, 3 tojás, 1 púpos teáskanál medvehagyma krém, csipetnyi só, 1 evőkanál étolaj.

A lencsét beáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A fokhagymát is megpucoljuk, és egy nagyobb kés lapjával összenyomjuk.

Egy nagyobb lábasba étolajat öntünk, ráborítjuk a kétféle hagymát és üvegesre pároljuk.

A kakashúsról a bőrt lehúzzuk, majd kicsontozzuk. A felesleges részekből levest főzhetünk. A húst egyforma nagyságú kockákra vágjuk.

A gombát alaposan átmossuk, és nagyobb darabokra szeleteljük. A paradicsomokat meghámozzuk, és összevágjuk.

A megdinsztelt hagymára először a húst tesszük, átforgatjuk, fél dl vizet öntünk alá, és tíz percig pároljuk, sütjük. A lencséről a vizet leszűrjük, és az ételbe borítjuk. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és tovább főzzük.

Közben elkészítjük a nokedlit. A lisztet tálba borítjuk, beletesszük a tojásokat, a sót, a medvehagyma krémet, és vízzel nokedli tészta sűrűségű masszát keverünk. Közben kevés sóval és étolajjal vizet forralunk, ebbe szaggatjuk bele a tésztát. Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, és hideg vízben átforgatjuk.

Húszpercnyi főzés után a lencsés kakasra rátesszük a gombát, és rövid idő múlva a felszeletelt paradicsomot is. Ekkor kerítünk sort a fűszerezésre. Sót, babérlevelet, őrölt feketeborsot, őrölt paprikát teszünk bele. Takarékon rotyogtatjuk, amíg minden megpuhul.

Medvehagymás nokedlivel tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu