Pulyka fokhagymásan, puliszkával

 

Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell, só, 1 csokor kakukkfű, teáskanálnyi őrölt feketebors, 2 babérlevél, 2 evőkanálnyi margarin, 6 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl. A puliszkához: 35 dkg kukoricadara, 1 teáskanál só, 2 evőkanál sertészsír.

Az egész pulykamellet minden oldalán enyhén besózzuk, borssal átdörzsöljük. Előre beáztatott agyag edénybe tesszük. Dobunk mellé egy kis csokor kakukkfüvet, babérlevelet. Bedörzsöljük margarinnal, 2 dl vizet öntünk alá, lefedjük, és sütőben egy bő óráig pároljuk.

A fokhagymát megtisztítjuk. Az átpuhult húst a tálból kiszedjük, az egész fűszereket kidobjuk. A szaftot serpenyőbe öntjük, átmelegítjük. A lisztet apránként tejszínnel és tejföllel simára keverjük. A forró szafthoz adjuk, belenyomjuk a fokhagymát, és összeforraljuk. Kevés vízzel megfelelő állagúra hígítjuk.

A kihűlt húst vastagabb szeletekre vágva a mártásba tesszük. Újra összeforraljuk, hogy a pulyka is átvegye a kellemes fokhagyma ízt.

A puliszkához egy liter vizet forralunk. Kevés sóval ízesítjük, majd beleszórjuk a kukoricadarát. 5-10 percig, állandóan kevergetve főzzük. A tűzről félrehúzva, olvasztott zsírba mártott két kanállal galuskákat formázunk belőle. Ezt tálaljuk a fokhagymás pulykához.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu