Varsányi túrós lepény

Hozzávalók: (kb. 20 tepsire való adag!) 5 kg liszt, 5 csomag (25 dkg) élesztő, 6 tojás, 3 liter langyos tej, 15 dkg cukor, 1 evőkanál só, 3 púpos evőkanál sertészsír, 5 dl étolaj. Töltelék: 10 kg túró, 1 kg krumpli, 25 dkg margarin, 1 teáskanál só, 2 kg cukor, 20 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 8 tojás, 10 dkg liszt, 5 dl tejföl. A tetejére: cukros fahéj.

Egy liter langyos tejbe belekeverjük a zsírt. Adunk hozzá öt evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, kelni hagyjuk.

A lisztet dagasztóteknőbe tesszük, ráhintjük a sót, a cukrot, elkeverjük, majd a közepébe fészket készítünk. Ide borítjuk a felfutott élesztős tejet, a felvert tojásokat.

Kidagasztjuk a tésztát, közben annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyű, puha legyen az állaga. Beledolgozzuk az olajat is.

A tetejét és az oldalát lelisztezzük, letakarjuk, és egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk.

A töltelékhez a krumplit megtisztítjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, finomra áttörjük. A margarint felolvasztjuk.

A túrót elmorzsoljuk, a tojásokat felütjük, villával felverjük.

A túróba vaníliás cukrot, sót, kristálycukrot, a felvert tojásokat, kevés lisztet, és a langyos margarint beletesszük, majd az egészet összekeverjük. Ráreszeljük a citromhéjat, és hozzáadjuk a meghűlt krumplit is. Végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jó állagú, de nem folyós anyagot kapjunk.

Egy pohárban két evőkanál fahéjat vaníliás cukorral, és cukorral elkeverünk.

A megkelt tésztából cipónyi adagokat szaggatunk a lisztezett gyúródeszkára. Simára kidolgozzuk, és így is pihentetjük egy kicsit.

Minden cipót tepsi nagyságúra elsodrunk, kikent tepsiben elegyengetjük, széleit zsírral körben lekenjük. Töltelékkel ujjnyi vastagon megkenjük úgy, hogy az oldalak szabadon maradjanak. A lepények tetejét fahéjas cukorral kockásra meghintjük.

A tepsiben is kelni hagyjuk, majd felfűtött kemencében, vagy sütőben készre sütjük.

Kicsit hűlni hagyjuk, utána lehet kockákra vágni, és fogyasztani.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu