Kulcsos kalács

Kulcsos kalács

Hozzávalók: (5 nagy kalácshoz) 2,5 liter tej, 10 dkg élesztő, 50 dkg cukor, 5 csipetnyi só, 30 dkg sertészsír, 4-5 kg liszt, 5 dl étolaj, a tepsik kenéséhez zsír, a tetejére felvert tojás, és cukros víz.

Langyos, cukros tejbe élesztőt morzsolunk, és kicsi sót is adunk hozzá. Zsírral és annyi liszttel dagasztjuk ki, hogy kalács állagú tésztát kapjunk. Közben hozzátesszük az étolajat is. Hólyagosra kidolgozzuk.

Legalább ¾ órát kelesztjük. A tepsiket kizsírozzuk. A megkelt tésztából először gyúródeszkán nagyobb zsemlényi adagokat vágunk, ezeket egyenként hosszú rudakká kisodorjuk. A tepsibe kettőt hosszában, majd erre újabb kettőt keresztben elhelyezünk. Összekulcsoljuk őket, majd több sugárban újabb rudakat fonunk rá, először a közepére, majd a szélére is. Szépen elrendezzük a tepsiben, felvert tojással megkenjük a tetejét, és kb. 30 perc alatt kemencében, vagy sütőben mosolygós pirosra sütjük. Amikor elkészült, még forrón, cukros vízzel átkenjük a tetejét, hogy szép fényes, és édes legyen a kalács.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu