Szőlőlevélbe tekert takart

Szőlőlevélbe tekert takart

Hozzávalók: (6 főre) 60 dkg darált sertés (bárány, vagy marha) hús, 40 db zsenge szőlőlevél, 20 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 6 gerezd fokhagyma, 1 csésze rizs (kb. 2,5 dl), kisebb csokor kapor. Fűszerek: 2 teáskanál őrölt színes bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 evőkanál aprított borsikafű, 1 teáskanál őrölt paprika, só.

A szőlőleveleket alaposan megmossuk, a kemény szárait levágjuk, majd lobogó forró, sós vízzel leforrázzuk, és lecsepegtetjük.

A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Az alaposan átmosott rizst hozzákeverjük, és pár perc alatt üvegesre pirítjuk, majd kihűtjük.

A darált húshoz hozzáadjuk a rizst, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, és alaposan összekeverjük.

Kis gombócnyi adagokat töltünk a szőlőlevelek közepébe. Feltekerjük, két végét begyűrjük, és ezt addig folytatjuk, amíg a töltelék, és a levél elfogy.

A bogrács alját szalonnaszeletekkel kibéleljük, ráhelyezzük a kaprot, és a töltelékeket. Felengedjük annyi vízzel, hogy az edény tartalmát ellepje, és lassú tűzön kb. másfél óráig főzzük.

Két dl tejfölt elkenegetünk a tetején, és még ezzel is összerottyantjuk. Tálalásnál is adunk még hozzá tejfölt, és friss kenyérrel fogyasztjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu