Vacsora-karaj szegfűgombával

Vacsora-karaj szegfűgombával

Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj, 20 dkg füstölt sonka, 20 dkg zöldfűszeres, vagy köményes sajt, 10 dkg trappista sajt, 50 dkg szegfűgomba, 2 vöröshagyma, egy deci étolaj, 2 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, néhány szál kakukkfű, petrezselyem, zeller zöld. A körethez: 1 kg krumpli, 1 csokor bazsalikom, 10 dkg vaj, só.

A karajt négy vastagabb szeletre vágjuk, egyenként kiklopfoljuk, széleit bevágjuk, hogy sütés közben ne pöndörödjenek fel. Mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben kevés étolajon hirtelen átsütjük.

Egy tepsi aljába fél deci étolajat öntünk, erre szedjük a húsokat.

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, a kisült hús visszamaradt zsiradékában megpároljuk.

Közben a sonkából vékony szeleteket vágunk, egyet-egyet a húsokra fektetünk. A fűszeres sajtból négy vastagabb darabot vágunk, ezt is ráborítjuk.

A megpuhult hagymára ráöntjük a gombát, ez enged egy kis vizet. Sóval, őrölt borssal ízlés szerint fűszerezzük. A zöldfűszereket nagyon apróra vágjuk, és a gombára borítjuk. Megszórjuk liszttel, összesütjük, majd tejszínnel felöntve sűrűre főzzük. Sózzuk, és kanállal a húsokra halmozzuk. Amennyiben marad a gombás krémünkből, melegszendvicset készíthetünk belőle.

A trappista sajtot lereszeljük, a húsokra szórjuk, és sütőben harminc perc alatt átsütjük.

Közben elkészítjük a köretet. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, ebben átsütjük a burgonyát. A bazsalikomot apróra vágjuk, és a megpuhult krumplival átforgatjuk. Sózzuk, és a hús mellé kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu