Őrségi egytálétel tökmagolajos salátával

Őrségi egytálétel tökmagolajos salátával

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 20 dkg házi kolbász, 25 dkg sonka, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír, só. A fűszerkeverékhez: csipetnyi őrölt fehérbors, bazsalikom, őrölt kömény, kakukkfű, oregano, 1 teáskanál majoránna. A salátához: 30 dkg uborka, 1 lila hagyma, 7 kisebb paradicsom, 3 db különböző színű paprika, 1 kávéskanál só, fél dl tökmagolaj.

Először a salátát készítjük el, hogy összeérjenek benne az ízek. Az uborkát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A lila hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és az uborkához keverjük. Enyhén megsózzuk.

A paprikákat kicsumázzuk, vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomokat is kisebb cikkekre szeljük.

A hagymás uborka levét enyhén kinyomjuk, és az egészet a paprikára halmozzuk. Tökmagolajat keverünk hozzá, majd a tetejét megrakjuk paradicsommal. Hideg helyre tesszük, amíg az egytálételt elkészítjük.

Ehhez először a fűszereket összekeverjük. A krumplit meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk. A kolbászt is karikákra, a szalonnát és a sonkát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és felaprítjuk. A fokhagymát kis kockákra vágjuk.

A sütőedényt vékonyan kikenjük zsírral. Krumplit terítünk az aljába, ezt fűszerekkel meghintjük. Rápakoljuk először a kolbászt, majd a szalonnát és a sonkát is. Szétterítjük rajta a vöröshagymát, megszórjuk fokhagymával, ezeket is fűszerezzük, és az egészet krumplival befedjük. Enyhén sózzuk, és előmelegített kemencében, vagy sütőben egy órán át sütjük. Először lefedjük, majd bő fél óra múltán színesre pirítjuk.

Vegyes salátával kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu