Sertéssült specl tésztával

Sertéssült specl tésztával

Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, csipetnyi chili paprika, köménymag, 1 teáskanál majoránna, só őrölt feketebors, őrölt paprika, csipetnyi egész kömény, 3 sárgarépa, 1 petrezselyem, fél zellergumó, 1 liter hús alaplé. A szószhoz: 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 paradicsom, só, őrölt bors, egész kömény, 1 teáskanál paprikakrém, 1 teáskanál paradicsom sűrítmény. Specl tészta: 3 tojás, liszt, fél deci víz, 5 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, só.

A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát, petrezselymet és zellert hasábokra vágjuk. A húst egészben hagyva minden oldalán alaposan fűszerezzük sóval, borssal, őrölt paprikával, egész köménnyel, majoránnával, és ízlés szerint chilivel.

Egy vastagabb sütőedényben kevés zsiradékon minden oldalán megkapatjuk a tarját, majd kivesszük, és a zöldségfélék kétharmad részét is lepirítjuk benne. Visszatesszük a húst, ráöntünk fél liter húslevet, lefedjük és 150 fokos sütőben másfél óráig pároljuk.

A szószhoz megtisztítjuk, és durvára vágjuk a hagymákat. A paradicsomot cikkekre szeljük. A sertéshúsból nyert csontos részeket sóval, borssal, köménnyel átdörzsöljük, majd zsiradékon átsütjük a paradicsommal, hagymával, fokhagymával, a félretett zöldségekkel – sárgarépával, petrezselyemmel, zellerrel – együtt. Belekeverjük a paradicsom és paprikakrémet, a megmaradt húslével felöntjük, majd másfél-két órán át főzzük. Ezután leszűrjük.

A tésztához a tojásokat felverjük a vízzel, majd kanalanként elkeverjük benne a lisztet. A nokedli tésztához hasonló, kicsi hígabb anyagot készítsünk. Ezt krumplinyomón keresztül forró vízbe engedjük. Kicsit főzzük, majd hideg vízbe átszedjük, és leszűrjük.

A specl tésztát forró vajban átforgatjuk. A zsiradékban zsemlemorzsát pirítunk, ezt a tészta tetejére szórjuk, és ízlés szerint sózzuk.

A sertéssültet kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük. Szósszal locsolva, specl tésztával, és párolt vöröskáposztával kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu