Matutkás

Matutkás

Hozzávalók: A matutkához:1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 1 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, a sütéshez étolaj. Ragu:2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 paradicsom, 2 paprika, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 dl víz, 50 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 20 dkg csirkemáj, őrölt bors, majoránna, só, 2 dl tejföl. A húshoz: 4 szelet sertéstarja, sertés fűszersó, fokhagymasó, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, a sütéshez egy deci étolaj.

A sertéstarját egy kés fokával megütögetjük. Serpenyőben fél deci olajat hevítünk. A húshoz szükséges fűszereket összekeverjük, és a szeletek mindkét oldalát bedörzsöljük vele. Serpenyőben egy deci olajon elkezdjük sütni, majd kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Idő közben többször átforgatjuk. Amikor megpuhult, rávágjuk a fokhagymát és fedő nélkül lepirítjuk.

A raguhoz a vöröshagymákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és kávéskanálnyi sóval megszórva olajon elkezdjük sütni. Fedőt teszünk rá, hogy hamarabb puhuljon.

A paradicsomot meghámozzuk, a paprikával együtt kis kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.

A pirosra sült hagymára őrölt paprikát szórunk, ráhalmozzuk a paprikát, paradicsomot és a vágott fokhagymát.

Amikor a lecsós alapunk elkészült, hozzáadhatjuk a gombát, egy teáskanál sót, és fél deci vizet. Fedő alatt pároljuk. Pár perc múlva beleborítjuk a zöldborsót, csipetnyi majoránnával, kevés őrölt borssal fűszerezzük.

A májat csíkokra vágva adjuk hozzá. Összesütjük, végül tejföllel átforraljuk.

A matutkához a krumplit megtisztítjuk, húsdarálón a fokhagymával együtt ledaráljuk. Őrölt borssal, sóval ízesítjük, majd liszttel és tejföllel összekeverjük. Két deci olajat felhevítünk, ebbe kanállal lehetőleg minél nagyobbra szétterítjük a masszát, és mindkét oldalán színesre, ropogósra sütjük.

Tálalásnál a tányérba egy szelet matutkát helyezünk, ráteszünk egy szelet sült tarját, beborítjuk még egy szelet matutkával, és gazdagon halmozunk rá májas ragut.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu