Tüskepecsenye

Tüskepecsenye

Hozzávalók: (8 főre) 2 tüskepecsenye (sertés szűzpecsenye), 2 sertés fátyolháj, 1,5 kg sertés darált vegyes hús, só, őrölt feketebors, őrölt paprika, őrölt kömény, fokhagyma. Köret: 1 kg krumpli, só, 1 csokor petrezselyemzöld, pecsenyezsír.

A darált sertéshúsra egy teáskanál sót, őrölt borsot, paprikát, őrölt köményt és kávéskanálnyi szárított fokhagymát (vagy friss, zúzott fokhagymát) teszünk. Összegyúrjuk, megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.

A tüskepecsenyéket hosszában felszúrjuk, a bekevert kolbászhússal megtöltjük. Töltő nélkül is el lehet végezni a munkát, ilyenkor próbáljunk szélesebb nyílást készíteni, és apránként megtölteni a pecsenyéket.

A húsokat kívülről jó alaposan átsózzuk, és egyenként betekerjük a szétterített fátyolba. A fátyolháj és a kolbászhús maradványaiból kis gombóckákat készíthetünk.

Mindezt alaposan kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk, egy deci vizet öntünk alá, és sütés közben többször átforgatva, locsolgatva, kb. két óra alatt szép színesre sütjük.

A körethez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A petrezselymet felaprítjuk, és pecsenyezsírban megkapatjuk. Ráborítjuk a leszűrt krumplit, és összetörjük.

A tüskepecsenyét kihűtve szeleteljük, petrezselymes burgonyával és kovászos uborkával kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu