Spárgás rétes

Spárgás rétes

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál ecet, csipetnyi só, 20 dkg vaj, 5 dkg liszt. A töltelékhez: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, 4 egész tojás, 1 tojás sárgája, kis csokor petrezselyem zöld, kávéskanál bors, csipetnyi só, 10 dkg sajt. 20 dkg spárga, 1 teáskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál citromlé. A tepsi kikenéséhez, és a rétes tetejére zsír.

Az ecetet egy deci vízzel elkeverjük. A lisztbe beletesszük a margarint, a tojás sárgáját, az ecetes vizet, és csipetnyi sóval alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, lehetőleg minél vékonyabbra. 20 dkg vajat 5 deka liszttel simára keverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Feltekerjük, mint a bejglit. Öt egyenlő részre elvágjuk, és mindegyikből kis gombócot formálunk. Egyenként alufóliába csomagoljuk, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.

Másnap a töltelékhez felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, habzásig hevítjük, és apránként felengedjük tejjel. Sűrű mártást készítünk belőle. A tűzről félrehúzva egyenként hozzádolgozzuk az egész tojásokat, és egynek a sárgáját. Vágott petrezselyem zölddel, borssal, sóval ízesítjük, és lehűtjük.

A spárgát sós- cukros- citromleves vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lehűtjük, és a besamelmártásba keverjük. A tepsit kizsírozzuk.

A tésztagombócokat lisztezett gyúródeszkán egyenként kisodorjuk. A spárgás krémet a felénk közelebb eső széléhez hosszában ráhalmozzuk, széleit felhajtjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék, és teljesen betekerjük a rétestésztába.

Tepsibe emeljük, tetejét olvasztott zsírral, vagy olajjal átkenjük, majd sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Szeletelés előtt kicsit hűtjük, sajtot reszelhetünk rá, úgy még finomabb.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu