Húsos papucs

Húsos papucs

Hozzávalók: A töltelékhez: 40 dkg sertéscomb, 3 vöröshagyma, fél zöldpaprika, fél paradicsom, fél dl étolaj, 2 teáskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt bors, só. A tésztához: 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 teáskanál cukor, másfél dl étolaj. A tetejére 1 tojás, 20 dkg reszelt sajt. A tepsi kikenéséhez étolaj.

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy megkeljen. A lisztbe sót, étolajat, és egy tojás sárgáját tesszük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet. Ezzel alaposan kikeverjük. Akkor jó az állaga, ha hasonlít a nokedli tésztájára. Amikor úgy látjuk, hogy a sűrűsége már megfelelő, akkor keverőgép dagasztó karjával alaposan kidolgozzuk, hogy jó levegős alapunk legyen. Utána még kézzel is meghúzkodjuk, addig, amíg teljesen sima lesz. Letakarjuk, és langyos helyen fél óráig kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelék alapot: a pörköltet. A húst és a vöröshagymát kockákra vágjuk. Egy lábosba olajat öntünk, rátesszük a hagymát, és megpirítjuk. Hozzákeverjük a húst, és addig pároljuk együtt az egészet fedő alatt, amíg levet enged. Amikor zsírjára sült, ízesítjük őrölt paprikával, öntünk alá egy deci vizet, ízlés szerint sózzuk és a zöldpaprikát, paradicsomot is beletesszük. Ezeket nem daraboljuk, mert a kész pörköltből ki fogjuk venni, csak ízesíti az ételünket. Addig főzzük, amíg teljesen átpuhul a hús. Ekkor a paprikát-paradicsomot kidobjuk, a többit húsdarálón finomra daráljuk, ízesítjük mustárral és őrölt borssal, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd három gombócot formázunk belőle. Ezeket egyenként kidolgozzuk, és újabb 15 percig pihentetjük.

A tepsit olajjal kikenjük. A sajtot lereszeljük.

A cipókat egyenként fél centi vastagra kisodorjuk, és derelyevágóval 5-6 centis négyzetekre felvágjuk. Közepükbe 1-1 teáskanálnyi húsos tölteléket halmozunk, majd a tészta két szemben levő sarkát felhúzzuk, összefogjuk, megtekerjük, és így helyezzük a kis papucsokat a tepsibe.

Egy egész tojást felverünk, és átkenjük vele a tészták tetejét. Kis halomban reszelt sajtot teszünk a tetejére, végül előmelegített sütőben szép mosolygós pirosra sütjük.

A húsos papucs nagyon ízletes, vendégváró finomság, amit az esetleg megmaradt pörkölt újrahasznosításával is el lehet készíteni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu