Krumplis kőttes

Krumplis kőttes

Hozzávalók: 40 dkg krumpli, fél liter tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 10 dkg zsír, 2 tojás sárgája, 1 kg liszt, só, őrölt bors, 15 dkg sűrű szilvalekvár. A tetejére 1 egész tojás.

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és összetörjük. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük kelni.

A meleg krumpliba belekeverjük a zsírt, a tojások sárgáját, két teáskanálnyi sót, és kávéskanálnyi őrölt borsot. Kevés lisztet ráteszünk, majd a megkelt élesztős tejet, és a többi lisztet is hozzádolgozzuk. Jó alaposan kidagasztjuk.

A tepsit vastagon kizsírozzuk.

A tésztát lisztezett deszkán kettéválasztjuk, hosszú rudakat alakítunk belőle, amelyekből gombócokat szakítunk, és egyenként gömbölyűre formázzuk. A második rudat szilvalekvárral töltve készítjük el. A kiszakított tésztát tenyerünkben szétnyomkodjuk, közepébe evőkanálnyi lekvárt halmozunk, és alaposan becsomagoljuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a belseje.

A kikent tepsit megrakjuk kőttesekkel, ott még 20-30 percig kelesztjük, tetejüket felvert tojással átkenjük, és előmelegített sütőben, magas hőfokon, bő fél óra alatt megsütjük.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu