Bocskoros krumplis lepény

Bocskoros krumplis lepény

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 20 dkg sertészsír, fél csomag sütőpor, 2 db tojás, só, kb. 1 dl tej. A tetejére: 1 kg burgonya, só, 1 evőkanál zsír, 3 evőkanál tej.

A krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.

Közben elkészítjük a tésztát. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, egy teáskanál sót, fél sütőport, egy tojást adunk hozzá, és annyi tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

Lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk, majd akkorára nyújtjuk, hogy a sütőpapírral kibélelt tepsinknél mind a négy oldalán jóval nagyobb legyen, amikor beletesszük. Körben öt-hat centivel szélesebbre hagyva a felesleges tésztát leszedjük, összegyúrjuk, hosszúkás alakúra kisodorjuk, és két centi széles csíkokra elvágjuk. Ezek lesznek a „bocskorok” a lepény tetejére.

A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük, teszünk bele egy evőkanál zsírt, kevés tejet, és ízlés szerint sót. Még forrón a tésztára kenjük, és elsimítjuk.

A tepsi oldalán lelógó széleket felhajtjuk, ezeket késsel berácsozzuk, hogy hozzátapadjon a krumplihoz. A bocskorokat ferdén a tetejére helyezzük, majd keresztben ugyanúgy befedjük a lepényt. Ezeket a rácsokat is megcifrázzuk a késsel.

Egy tojást felverünk, átkenjük vele a tésztát, majd forró sütőben 20-25 perc alatt szép színesre sütjük.

Nagyobb kockákra vágva kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu