Kemencés csülök juhtúrós sztrapacska ágyon

Kemencés csülök juhtúrós sztrapacska ágyon

Hozzávalók: 2 egész nyers hátsó csülök, 1 nagy fej fokhagyma, 2 vöröshagyma, 3 tv-paprika, 1 csípős paprika, 1 evőkanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1 csapott evőkanál só, késhegynyi szerecsendió, 2 babérlevél, 2 füstölt szalonnabőr. A juhtúrós sztrapacskához: 50 dkg liszt, 2 tojás, 2 teáskanál só, 4 közepes burgonya, 2 evőkanál sertészsír, 30 dkg juhtúró, csokornyi kapor.

A csülköket kicsontozzuk, majd bepácoljuk.

Ehhez a fokhagymát lereszeljük. A fűszereket – só, bors, kömény, szerecsendió – összekeverjük.

A húsokat fokhagymával, majd fűszerkeverékkel alaposan, minden oldalán bedörzsöljük.

Ezt így lefedve, hideg helyen két napig is pihentethetjük.

Ekkor a sütőedényünk aljába kb. egy deci vizet öntünk, beletesszük a babérleveleket, majd bőrével lefelé fordítva rárakjuk a csülköket.

A vöröshagyma külső héját megtisztítjuk, félbevágva tesszük a húsok mellé. Következik a bevágott tv-paprika, csípős paprika, tetejére pedig a füstölt szalonnabőr takaró. Lefóliázzuk, és kemencében három-négy óra alatt porhanyósra sütjük.

Ekkor kivesszük, a fóliát és a szalonnát leszedjük róla, és rápirítunk, ekkor már bőrrel felfelé, hogy finom, ropogósra süljön a csülök.

A sztrapacskához a krumplit lereszeljük.

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a krumplit, tojásokat ütünk rá, majd egy teáskanálnyi sóval összekeverjük. Amennyiben szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá. Összedolgozzuk, és zsíros, sós forró vízbe beleszaggatjuk. Kifőzzük, leszűrjük.

A kaprot apróra vágjuk.

Felolvasztunk két evőkanál zsírt, szórunk bele egy teáskanál sót. Összemelegítjük a juhtúróval, folyósra keverjük. A tűzhelyről félrehúzva kaporral fűszerezzük, és a sztrapacskával összekeverjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu