Füles fánk

Füles fánk

Hozzávalók: csipetnyi só, 4 kávéskanál porcukor, egy dl tej, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, fél dl fehérbor, 1 csapott fakanálnyi sertészsír, 25 dkg liszt (ill. amennyit felvesz). A sütéshez sertészsír (vagy étolaj). A töltelékhez fél liter tejszín, néhány kanál porcukor, a tetejére fahéjas porcukor.

A tejet meglangyosítjuk, a csipetnyi sóra és a porcukorra öntjük. Belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a fehérbort, és a zsírt. Liszttel összeállítjuk a tésztát. Rugalmas anyagot gyúrunk, amit lisztezett gyúródeszkán cipóvá formázunk. Három darabra szétválasztjuk, és egyenként is szép simára átdolgozzuk. Lisztezett tálba tesszük, majd gyúródeszkán egyenként vékonyra kisodorjuk. Az elkészült tésztákat terítővel letakarva pihentetjük, nehogy kiszáradjanak. Derelyevágóval nagyobb négyzeteket vágunk belőle, és egy henger alakú bádogsütőn egyenként, forró zsírban aranysárgára sütjük. A fánkokat kendercérnával rögzítjük a sütőformához, nehogy a zsírba pottyanjanak. A süteményeket papírszalvétán lecsepegtetjük, és teljesen kihűtjük.

A tejszínből kemény habot verünk, porcukorral ízlés szerint édesítjük. Ezt töltjük a füles fánkokba. Tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk. A krémet készíthetjük pudinggal összekevert tejszínhabbal is, úgy is nagyon finom.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu