Fumu

Fumu

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 evőkanál só, 5 dl tej, 1 tojás, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál étolaj.

A töltelékhez: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, fél citrom héja. 20 dkg mák, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja. 5 dkg mazsola, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál étolaj. A tetejére 1 tojás. A tepsihez 1 evőkanál sertészsír.

A tejet meglangyosítjuk egy evőkanál cukorral, elkeverünk benne egy tojást, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.

A lisztet nagyobb tálba borítjuk a sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, és jó alaposan kidagasztjuk. Amikor már szép sima a tészta, akkor kevés étolajjal még egyszer átdolgozzuk. Letakarjuk, és tíz percig pihentetjük.

Közben előkészítjük a töltelékeket. A darált dióba cukrot, vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat keverünk. A mákba egy kicsit több cukrot, egy vaníliás cukrot, és a citromhéj másik felét adjuk. A mazsolát csak vaníliás cukorral szórjuk meg.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán hatfelé vágjuk, és mindegyikből cipót formázunk.

Egy tepsit kizsírozunk.

A kis bucikat téglalap alakban, egyenként vékonyra kisodorjuk. Az első háromban elosztjuk a diós tölteléket, és mindegyiket feltekerjük, mint a bejglit.

A negyediket nyújtást követően vékonyan átkenjük étolajjal, majd megszórjuk cukros mazsolával, és felhajtjuk.

Az utolsó két tésztába mákos tölteléket teszünk.

A deszkán egymás mellé helyezünk egy diós, egy mazsolás és egy mákos rudat, és ezeket hármas fonással megfonjuk. Amennyiben nagyobb kalácsot szeretnénk, még egy diósat hozzátehetünk, ekkor négyes fonással dolgozzunk.

A megmaradt diós lesz a baba feje, ezt csiga alakúra gömbölyítjük, de egy keveset a két végéből levágunk karoknak is.

A megmaradt mákos rúd egyik hosszanti oldalát félig bevagdossuk, így a mákos töltelék kilátszik – ezt a fej köré kanyarítjuk pártának. Sütés közben koronaszerűen szét fog nyílni. A karokat is a helyükre rakjuk.

A babával elkészültünk, még átkenjük felvert tojással, végül a szemeket mazsolából, vagy kávészemekből kirakhatjuk, és ha kedvünk tartja, mosolygós szájat is kanyaríthatunk egy késsel.

Előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük. Szeletelés során látszik igazán az, hogy a fumunak nem csak a külseje, de a vágási felülete is látványos: egy szeletben, egymás mellett látszik a háromféle töltelékkel ízesített kalács.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu