Csíkszentdomokosi kürtőskalács

Csíkszentdomokosi kürtőskalács

Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 6 tojás, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 3 dl étolaj, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 3 vaníliás cukor, 2 citrom. Az ízesítéshez: vaníliás kristálycukor, mák, darált dió, fahéj, kakaó. A formák, és a tészta kenéséhez étolaj.

Egy deci langyos vízbe kávéskanálnyi cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Fél dl langyos tejet, és 4 evőkanál lisztet keverünk hozzá, majd kelni hagyjuk.

A lisztet tálba borítjuk, cukrot, sót, vaníliás cukrot, és a felvert tojásokat adjuk hozzá. A citromok héját lereszeljük, és a kinyomott levével együtt beletesszük. Puha vajjal, langyos tejjel, és a megkelt élesztővel összedolgozzuk a tésztát. Kemény tésztát készítsünk, hogy könnyen formálható legyen, és ne essen le sütés közben a formáról. Amikor már jó alaposan kidagasztottuk, az olajat is hozzáadjuk, és azzal is átgyúrjuk. Félretesszük húsz percre, hogy megkeljen.

Közben a kalácssütő formákat izzó parázs felett átmelegítjük.

A tésztából cipónyi adagot kiszakítunk, és késsel csík alakban felvágjuk. Kézzel hosszú, vékony (kb. ujjnyi) rudat sodrunk belőle. A sütőfát olajjal átkenjük, és rátekerjük a tésztát. Deszkán kicsit átforgatjuk, hogy ne legyen rés a kalácson, majd az egészet újra beolajozzuk. Vaníliás kristálycukorba, vagy mákos kristálycukorba forgatjuk, és parázs felett forgatva 10 perc alatt aranyló barnára sütjük. Nagyobb fazékba lerázogatjuk a kalácsokat, ezután forgathatjuk kakaóba, fahéjba, vagy darált dióba.

Amennyiben sütés után átgyengülne a tészta, dolgozhatunk bele még egy kis lisztet.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu