Kisrózsa

Kisrózsa

Hozzávalók: 4 dl tejföl, 2 dkg élesztő, negyedzacskónyi sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 30 dkg rétesliszt, 30 dkg búzaliszt, 2 tojás, fél liter étolaj, 1 púpos evőkanál sertészsír, néhány evőkanál baracklekvár, a tetejére porcukor.

A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, sót, egy egész tojást, és a másik sárgáját. A kétféle liszttel tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan kidolgozunk. Lisztezett gyúrótáblán cipót formázunk, amit egy rövid ideig pihentetünk.

Közben kis fazékba öntjük az étolajat, beletesszük a zsírt is, és felforrósítjuk.

A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és rózsa formájú szaggatóval kiszúrjuk. A megmaradt tojásfehérjébe belemártjuk az egyik ujjunkat, és a rózsa közepébe lyukat nyomunk. Ráhelyezünk még egy kiszaggatott formát, és lisztes kézzel középen összenyomjuk a kettőt. A fehérje összeragasztja a tésztákat. Forró zsiradékban kisütjük. Késre felszúrunk egy parafa dugót, és azzal lenyomva tartjuk a rózsák közepét, hogy ott mélyedés maradjon. Sütés közben átforgatjuk, hogy mindkét oldala szép piros legyen. Tálcára szedjük. Amikor az összes kisült, lekvárt teszünk a közepükbe, és gazdagon megszórjuk porcukorral.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu