Túrós béles

Túrós béles

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg sertészsír, 2 teáskanál só, 1 tojás sárgája. A töltelékhez: 50 dkg túró, 3 tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a kisült bélesek tetejére porcukor.

A lisztet a zsírral, sóval, és kb. félliternyi langyos vízzel közepes keménységű, sodorható tésztává dagasztjuk. Lisztezett gyúródeszkán is jól átdolgozzuk. Hosszú rudat formálunk belőle, és egy kendővel letakarva pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót keverőtálba tesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük, és hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Teszünk bele búzadarát, majd az egészet összekeverjük a túróval. Kicsit állni hagyjuk, hogy a dara megdagadjon, közben kisodorjuk a tésztát.

 

Hosszában, a közepéről indulva kezdjük a sodrást, majd amikor már hosszában kész, szélességében is szétnyújtjuk, kb. levestészta vékonyra. A tetejét olvasztott zsírral átkenjük, és az egyik oldalára, hosszában felhalmozzuk a túrós tölteléket. A maradék túrót lazán szétszórjuk a tésztán, és a töltelékes felétől indulva óvatosan felhajtjuk a bélest.

Vékonyan kizsírozott tepsibe szeletnyi adagokra vágva tesszük a süteményt. Tetejét tojássárgájával átkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a tetejét.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu